Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bitva u Lipan

 BITVA U LIPAN

Stáhnout jako PDF v plné verzi? Heslo: skolaonline   

Bitva u Lipan bylo střetnutím, které znamenalo zásadní obrat v husitských válkách. Porážka vojska sirotků a táboritů s konečnou platností oslabila radikální stranu kališníků a sesadila polní obce z pozice rozhodujícího politického činitele.

V neděli 30. května 1434 proti sobě poblíž malé vesnice Lipany stanuly spojené síly radikálních husitů, to znamená táborité vedení Ondřejem Keřským a v politické rovině Prokopem Holým a sirotci Jana Čapka ze Sán na straně jedné, a koalice umírněných kališníků a katolíků pod vedením hejtmana Diviše Bořka z Miletínka, starého spolubojovníka Jana Žižky na straně druhé.


            
Toto stojí psáno v staré kronice latinské o veliké bitvě na lipanské pláni:

,,Řečená vojska panská, předstírajíce útok, přiblížila se až k vozové hradbě táborské a tu, když bylo do nich z houfnic, pušek a píšťal vystřeleno, na útěk se obrátila, sklonivše praporce i kopí, jakoby je v divém zmatku odházela a prchala. To však jen proto, aby lid táborský z hradby vozů vylákala na volné pole. A vskutku, sotva Prokopovo vojsko spatřilo útěk panských, nečekajíc na rozkazy svých hejtmanů, otevřelo závory mezi vozy a vyrazilo s křikem vítězným: Běží! Běží!


Marně se snažili Táboři zadržeti náraz, marně se pokoušeli probíti se přesilou nepřátel zpět k vozové hradbě, od které se tolik vzdálili.

Tu jsou zabiti silní bojovníci Prokop Holý, táborský a kněz Prokůpek a jiných mnoho kněží a Táborů zbito a jatých spáleno přes dva tisíce. Vítězové pak jim pobrali šest kop vozů a všechny pušky i stany a vše což měli.“


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář